Mušle gratinované s barevným chřestem
Suroviny
- 100 g Chřest bílý
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 600 g Mušle svatojakubské
 - 100 g Chřest zelený
 - 200 ml Voda pitná
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Citrony
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 0.5 dl Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 433 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 225.3 mg
 - Draslík 368.6 mg
 - Vláknina 6086.3 mg
 - Vitamín A 6086.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut.
 - 
                                2
Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky.
 - 
                                3
Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí.
 - 
                                4
Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme.