Rýže se zeleninou po thajsku
Suroviny
- 100 g Brokolice
 - 100 g Květák
 - 100 g Mrkev kořen
 - 300 g Rýže loupaná
 - 100 g Zelí hlávkové bílé
 - 50 g Hrachové lusky
 - 50 g Koriandr čerstvý
 - 50 g Fazole mungo
 - 125 ml Vývar rybí
 - 1 ks Cibule
 - 8 ks Krevety tygří - loupané
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Limetka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 cl Víno rýžové čínské
 - 1.6 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 283 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 2.1 mg
 - Draslík 505.6 mg
 - Vláknina 15044.7 mg
 - Vitamín A 15044.7 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 63 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme cibuli a česnek, pokrájíme je na kostičky. Omyjeme květák i brokolici, rozebereme je na růžičky, na nudličky nakrájíme zelí. Na plátky pokrájíme mrkev a celer. Z lusků hrášku odkrájíme konce.
 - 
                                2
Připravíme wok, vlijeme do něj 5 lžic oleje, necháme zesklovatět nasekanou cibuli s česnekem. Poté postupně přidáváme květák, brokolici, zelí, mrkev a celer. Mícháme a zprudka opékáme 8 minut.
 - 
                                3
Osolíme, opepříme černým i cayenským pepřem, přidáme sójovou omáčku. Vmícháme rýži, kterou jsme předtím uvařili v osolené vroucí vodě. Zalijeme rybím vývarem, přidáme rýžové víno, mícháme a prohříváme.
 - 
                                4
Na pánvi zahřejeme zbytek oleje, na něm opečeme krevety. Zakapeme je šťávou vymačkanou z jedné limetky.
 - 
                                5
Na další suché pánvi opražíme sezamová semínka.
 - 
                                6
Rýži se zeleninou před podáváním posypeme nadrobno nasekaným koriandrem a opraženými sezamovými semínky. Přidáme opečené krevety a servírujeme.