Mušle dušené ve víně se smetanou a šafránem
Suroviny
- 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 špetka Šafrán
 - 1.5 kg Mušle svatojakubské
 - 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1531 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 95 mg
 - Draslík 1078.6 mg
 - Vláknina 11517.2 mg
 - Vitamín A 11517.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pod tekoucí studenou vodou velice dobře očistíme kartáčkem mušle a které jsou poškozené nebo neotevřené, ty vyhodíme. Když se uzavřené mušle po poklepání nožem neotevřou, též je dáme pryč a znovu vše omyjeme.
 - 
                                2
Očištěnou velkou cibuli pokrájíme nadrobno. Svazek petrželky omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme nadrobno. Ve smetaně (šlehačce) rozmícháme špetku šafránu. Z omytého a osušeného chemicky neošetřeného citrónu si škrabkou oloupeme tence kůru do tvaru spirálky a odložíme ji.
 - 
                                3
V hlubším hrnci rozehřejeme olej, na něm krátce, za stálého míchání zpěníme cibuli do měkka. Pak přidáme mušle, přilijeme bílé víno, vše promícháme a pod poklicí vaříme 4 minuty. Pokličku odložíme, k mušlím přilejeme smetanu se šafránem, přimícháme petrželovou nať, sůl a pepř. Hrnec zakryjeme pokličkou a mušle vaříme další 2 minuty. Během té doby 1-2 mušle promícháme. Jakmile omáčka začne tuhnout, hrnec odstavíme z plotny a mušle okamžitě dáváme na talíře. Dozdobíme je citrónovou kůrou a okamžitě servírujeme.