Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 25 g Sýr Parmezán
  • 200 g Topinambury
  • 50 g Cukr krupice
  • 200 g Rýže Arborio
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 500 ml Vývar drůbeží
  • 50 ml Ocet Sherry
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 8 ks Hřebenatka
  • 4.8 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 793 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 820 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 70.7 mg
  • Draslík 272.7 mg
  • Vláknina 8866.3 mg
  • Vitamín A 8866.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrolu na 4 lžíce rozehřátého olivového oleje nasypeme rýži a mícháme ji 2-3 minuty, až se olej do rýže vstřebá. Za stálého míchání postupně do rýže přiléváme drůbeží vývar a vaříme 25-30 minut, dokud všechen vývar nespotřebujeme a rýže nezměkne.

  • 2

    Mezitím nakrájíme na plátky umyté topinambury (neloupeme je), které opékáme na polovině másla, dokud nezměknou. K topinamburům přidáme smetanu a za občasného míchání vaříme, dokud se její objem nesníží o polovinu. Dáváme pozor, aby se smetana nepřichytila ke dnu.

  • 3

    Topinambury rozmixujeme a vmícháme spolu se zbývající polovinou másla a nastrouhaným parmezánem do rýže. Podle chuti osolíme a opepříme.

  • 4

    Velké hřebenatky rozkrájíme každou na 3 kusy a opékáme je na druhé polovině olivového oleje minutu z každé strany. Když jsou středně propečené, položíme je na rizoto.

  • 5

    Do pánve se silným dnem nasypeme cukr. Ten opatrně zahříváme, dokud nevznikne zlatý karamel. Vmícháme do něho sherry ocet a svaříme na hustý sirup, kterým rizoto před podáváním pokapeme.

Komentáře k receptu