Zapečené hřebenatky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 10 g Cukr krupice
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 800 g Hřebenatka
  • 100 ml Vývar rybí
  • 20 ml Dolin - Vermouth
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 316 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1575 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 318.4 mg
  • Draslík 734.1 mg
  • Vláknina 1362.5 mg
  • Vitamín A 1362.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ostřím nože otevřeme hřebenatky a vyřízneme bílé i oranžové části (oříšek a korál). Opláchneme je rychle pod tekoucí vodou a bílé části překrojíme podélně na poloviny. Prázdné mušle si uschováme.

  • 2

    Do hrnečku vyklepneme celé vejce, přidáme oba žloutky a cukr. Metličkou vše promícháme a přilijeme rybí vývar, přidáme špetku soli a špetku mletého pepře. Postavíme hrneček do vody ve větším hrnci, dáme větší hrnec na oheň a ve vodní lázni metlickou šleháme obsah, dokud omáčka téměř nezdvojnásobí objem, ale nenecháme ji nikdy vařit.

  • 3

    Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm za občasného zamíchání osmažíme hřebenatky. Přidáme omytý a osušený tymián, přilijeme vermut a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Přidáme špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře.

  • 4

    Do každé prázdné mušle dáme trochu připravené omáčky, navrch dáme lžíci hřebenatek a zalijeme je zbývající omáčkou. Mušle rozložíme na pečicí plech a vložíme ho na 2-3 minuty do trouby předehřáté na maximum, aby se omáčka na povrchu mírně zapekla. Po vytažení z trouby hotový pokrm ihned podáváme.

Komentáře k receptu