Ořechové záviny
Suroviny
- 120 g Cukr třtinový
 - 500 g Ořechy vlašské
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 20 g Cukr palmový
 - 50 g Máslo jihočeské
 - 100 g Rozinky tmavé
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 0.05 dl Rum
 - 5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 139 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 78.6 mg
 - Draslík 522.8 mg
 - Vláknina 10700.8 mg
 - Vitamín A 10700.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 188.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrníčku nalijeme mléko, které zahřejeme na vlažné, rozdrobíme do něj droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
 - 
                                2
Ve větší misce smícháme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, 2 ks vejce, 20 g másla, vylijeme kvásek a rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme hladké a nelepící se těsto, které necháme na 30 minut v teple vykynout. Vál posypeme moukou, dáme na něj vykynuté těsto, které posypeme rozinkami, prohněteme, rozdělíme na dva stejné díly a rozválíme je. Naplníme připravenou náplní, zavineme, dáme na máslem vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut vykynout. Před tím, než plech vložíme do předehřáté trouby, pomažeme záviny rozkvedlaným vejcem a v troubě pečeme 40 minut.
 - 
                                3
Upečené záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a studené nakrájíme.
 - 
                                4
Náplň : Do misky vysypeme pomleté ořechy, přilijeme rum, vysypeme vanilkový cukr, cukr písek, citrónovou kůru a vše promícháme.