Cukroví ořechové
Suroviny
- 20 g Mandle
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 70 g Med včelí
 - 20 g Mouka pšeničná hrubá
 - 25 g Ořechy lískové
 - 25 g Tuk
 - 15 g Citronová kůra
 - 5 g Skořice mletá
 - 2 g Hřebíček mletý
 - 210 g Cukr moučkový
 - 25 g Mandle mleté
 - 5 g Soda jedlá
 - 10 g Pomerančová kůra
 - 150 g Mouka pšeničná hladká
 - 150 g Mouka žitná
 - 3 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 278 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 136.6 mg
 - Draslík 144.8 mg
 - Vláknina 4441.3 mg
 - Vitamín A 4441.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.1 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr, přidáme máslo, med a šlehačem vyšleháme dohusta. Přisypeme obě mouky (hladkou a žitnou), sodu, strouhanou citronovou kůru, mletý hřebíček, skořici, strouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle a drcené ořechy. Vypracujeme těsto, které dáme do lednice uležet na několik hodin, nejlépe do druhého dne.
 - 
                                2
Těsto vyválíme na silnější plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary.
 - 
                                3
Plech pomažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, cukroví na něj vyskládáme, potřeme jedním rozkvedlaným vejcem, ozdobíme půlkou mandle a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25 minut dorůžova.
 - 
                                4
Cukroví necháme vychladnout a podáváme.