Mleté hovězí řízky
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 60 g Sádlo škvařené
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 70 g Mouka pšeničná
 - 400 ml Voda pitná
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 400 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 174.9 mg
 - Draslík 83.7 mg
 - Vláknina 165.6 mg
 - Vitamín A 165.6 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na kostky a umeleme, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
V míse dobře promícháme maso, sůl, pepř, citronovou šťávu a vejce. Z hmoty tvarujeme řízky, obalíme v mouce a na sádle smažíme z obou stran dozlatova. Poté je podlijeme vodou a na mírném plameni dusíme doměkka. Měkké řízky vyjmeme, vývar vydusíme na tuk, zaprášíme zbylou moukou a zarestujeme. Mouku zředíme vývarem, dobře rozšleháme a za stálého míchání na mírném plameni vaříme alespoň 10 minut. Před podáváním do omáčky vmícháme máslo a petrželovou nať.