Ruský citrónový chlebíček
Suroviny
- 200 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 320 g Mouka polohrubá
 - 50 g Hrozinky
 - 75 g Kandované ovoce
 - 190 g Máslo čerstvé
 - 150 g Cukr moučkový
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 3 kávová lžička Citronová kůra
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 86 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 69 g
 - Cholesterol 180.4 mg
 - Draslík 118.6 mg
 - Vláknina 2898.5 mg
 - Vitamín A 2898.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vejce rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
 - 
                                2
150 g másla utřeme s cukrem do pěny, pak postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna světlá. Potom za stálého míchání přidáváme nastrouhanou citronovou kůru, půl balíčku vanilkového cukru, citronovou šťávu, polohrubou mouku, opláchnuté hrozinky a na kousky nakrájené kandované ovoce. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
 - 
                                3
Těsto přeložíme do máslem vymazané, strouhankou vysypané formy a dáme do předehřáté trouby péci. Pečeme při střední teplotě asi 40 minut.
 - 
                                4
Hotový chlebíček za tepla dobře pocukrujeme, naporcujeme a podáváme ozdobený zakysanou smetanou.