Vohrnoušky
Suroviny
- 150 g Borůvky
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 250 g Tvaroh tučný
 - 80 g Cukr krupice
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 70 g Cukr moučkový
 - 60 g Cukr moučkový
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Droždí
 - 0.5 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Hrozinky
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 610 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 225 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 82 g
 - Cholesterol 179.1 mg
 - Draslík 249.4 mg
 - Vláknina 6111.1 mg
 - Vitamín A 6111.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 115.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
 - 
                                2
Mouku prosejeme do mísy, uděláme ve středu důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme několika lžícemi vlahého mléka a necháme vzejít. Poté přidáme rozpuštěné máslo a zbylé suroviny na těsto a dobře vypracujeme. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme a necháme na teple kynout. V průběhu kynutí 2× promísíme.
 - 
                                3
V mezičase připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukry, žloutkem, strouhanou citronovou kůrou, rumem a rozinkami.
 - 
                                4
Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Oddělujeme stejně velké kousky, okraje vytáhneme do stran. Doprostřed dáme tvarohovou náplň, na ni omyté a okapané borůvky. Ze stran těsto zmáčkneme, aby vznikla lodička, na jejímž vršku budou vidět borůvky.
 - 
                                5
Lodičky klademe na plech, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Upečené poprášíme moučkovým cukrem.