Šmorn
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 208 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 11.6 mg
 - Draslík 208.3 mg
 - Vláknina 6028 mg
 - Vitamín A 6028 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.7 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka (6 dl voda). Uvařené scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, 2 lžíce krupice, sůl a směs promneme, až se utvoří žmolky. V pánvi si nasucho opražíme dorůžova další 2 lžíce krupice a přidáme ji k bramborům a znovu prsty promícháme. Těsto dáme do sádlem (1 lžíce) vymaštěného pekáčku. Na plotně těsto za stálého míchání prohřejeme, polijeme rozpuštěným sádlem (3 lžíce) a dáme ho do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 6-10 minut.
 - 
                                2
Šmorn rozdělíme na talíře a podáváme ho s podmáslím.