Šumavská uhlířina – lešina
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 l Voda pitná
 - 7 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 3 polévková lžíce Vepřové škvarky
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 3 polévková lžíce Krupice dětská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 766 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 131.4 mg
 - Draslík 660.9 mg
 - Vláknina 8341.5 mg
 - Vitamín A 8341.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na menší kostky, dáme do vody se solí a kmínem a vaříme je doměkka asi 20 minut. Jakmile jsou uvařené, slijeme z nich vodu a necháme je zakryté poklicí. Očištěné cibule si pokrájíme nadrobno a v pánvi na sádle cibuli osmažíme dozlatova. Přimícháme k ní škvarky a jakmile se rozehřejí, pánev s cibulí odstavíme z plotny.
 - 
                                2
Mezitím si postavíme do druhého hrnce asi 2 litry vody se solí (2 lžičky). V misce si rozšleháme 2 vejce, přidáme k nim 3 lžíce krupice, 1 lžíci hrubé mouky a 0,5 lžičky soli. Vymícháme si hladké těstíčko. Větší lžičkou vykrajujeme těsto – noky a vhazujeme je do vroucí vody. Promícháme a jakmile vyplavou na povrch, vaříme je přibližně 2 minuty a vyjmeme je sítem. Pokud jsou noky větší, rozkrojíme je a dáme je do hrnce s uvařenými brambory. Promícháme, přidáme cibuli se škvarky, znovu promícháme a podáváme.