Celozrnné dalamánky s podmáslím
Suroviny
- 225 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 130 g Mouka kukuřičná
 - 475 ml Mléko - podmáslí
 - 120 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Droždí sušené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sezam - semena
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1793 kcal
 - Sacharidy 290 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 822 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 72 g
 - Cholesterol 170.7 mg
 - Draslík 161.8 mg
 - Vláknina 37330 mg
 - Vitamín A 37330 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 52.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve smícháme droždí s vlažnou vodou a necháme rozpustit. Všechny mouky (místo celozrnné můžeme použít grahamovou) smícháme s cukrem a solí, poté vlijeme droždí, na kousky nakrájené máslo, rozšlehané vejce, sezam a vlažné podmáslí. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2 hodiny.
 - 
                                2
Pekáč vymažeme tukem, do něj dáváme z těsta větší kuličky a necháme ještě asi 1 hodinu dokynout.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 190°C a dalamánky pečeme asi 50 minut. Dalamánky jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.