Polentový koláč
Suroviny
- 150 g Polenta
 - 80 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 200 g Cuketa
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 450 ml Vývar zeleninový
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Šalotka
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 špetka Kmín římský
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 1127 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 22 mg
 - Draslík 569.6 mg
 - Vláknina 8846 mg
 - Vitamín A 8846 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 46.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vývar v hrnci přivedeme k varu, vmícháme polentu a vaříme asi 3 minuty. Pod pokličkou zvolna podusíme ještě 15 minut. Směs potom rozprostřeme do máslem vymazané nákypové formy a povrch uhladíme.
 - 
                                2
Oloupanou a na nudličky nakrájenou šalotku podusíme na oleji, přidáme nasekaný česnek a očištěnou, na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, okořeníme a opékáme asi 3 minuty.
 - 
                                3
Na polentu navrstvíme šalotku, papriku, omyté, na proužky nakrájené cukety a nasekané bylinky. Posypeme nastrouhaným sýrem a zakapeme citronovou šťávou.
 - 
                                4
Koláč zapékáme v troubě při 200 °C asi 20 minut.