Višňová očka
Suroviny
- 170 g Mandle
 - 115 g Cukr moučkový
 - 170 g Máslo čerstvé
 - 250 g Džem višňový
 - 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 kávová lžička Mandle plátkové
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 820 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 61 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 40.8 mg
 - Draslík 254.9 mg
 - Vláknina 10570 mg
 - Vitamín A 10570 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.1 mg
 - Vitamín E 8.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 39.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pečení oček si připravíme dva plechy, které vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na teplotu 170°C.
 - 
                                2
Mandle jemně umeleme s 3 lžícemi odvážené mouky. V míse rozšleháme do pěny změklé máslo s cukrem, přidáme strouhanou kůru z jednoho citronu, vanilkový cukr, mleté mandle, zbylou mouku a vypracujeme těsto. Z něj utvoříme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladničce odpočinout asi 1 hodinu. Poté si těsto rozdělíme na čtyři díly. Z nich postupně na pomoučeném vále vyvalujeme těsto o síle cca 3 milimetry a vykrajujeme vlnitým vykrajovátkem kolečka. U poloviny z nich vykrojíme střed. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a sypeme pokrájenými lupínky oloupaných mandlí. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut, až mají kolečka zlatavou barvu.
 - 
                                3
Višňový džem necháme v rendlíku přejít varem s citronovou šťávou. Po vychladnutí jím potíráme vychladlá kolečka, která poté spojíme vždy jedno plné a jedno vykrojené.