Dalmatská mandlová roláda
Suroviny
- 150 g Mandle
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 150 g Cukr krupice
 - 200 g Cukr moučkový
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 9 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 248.6 mg
 - Draslík 126.8 mg
 - Vláknina 3822.2 mg
 - Vitamín A 3822.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 4.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mandle spaříme, oloupeme a na mlýnku pomeleme. Do mísy si dáme 6 žloutků, které s cukrem utřeme téměř do pěny, mísu pak dáme nad páru a vyšleháme si hustou směs, kterou necháme vystydnout, pak do ní zamícháme mandle a hladkou mouku. Dobře vymíchané těsto vylijeme na pečící papír, kterým jsme si vyložili plech a teplým širokým nožem rozetřeme na tenkou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C jen 10 minut. Upečený korpus na roládu necháme chvilku vychladnout, potom ji i s papírem opatrně srolujeme a zase navrátíme do původní polohy.
 - 
                                2
Připravíme si náplň: v míse si utřeme máslo s moučkovým cukrem. V hrnku si svaříme 2 dl mléka, do kterého přilijeme rozmíchanou hrubou mouku v 0,5 dl studeného mléka a pomalu vaříme do zhoustnutí. Uvařenou kaši stáhneme z plotny a necháme ji úplně vychladnout. Potom do ní vmícháme po částech měkké máslo a vyšleháme hustý krém, kterým potřeme povrch rolády, zavineme ji, ale už bez pečícího papíru.
 - 
                                3
Roládu dáme do chladničky alespoň na 2 hodiny, potom ji posypeme práškovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem a nakrájíme porce.