Baklava s ořechy
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
- 300 g Ořechy vlašské
- 200 g Pistácie
- 650 g Cukr krupice
- 100 g Mandle loupané
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 2 ks Pomeranče
- 2 ks Citronová kůra
- 3 ks Hřebíček
- 23 plátek Těsto filo
- 5 polévková lžíce Med včelí
- 6 polévková lžíce Sezam - semena
- 4 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 389 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 26 g
- Sodík 7 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 14.4 mg
- Draslík 195.3 mg
- Vláknina 5134.8 mg
- Vitamín A 5134.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Rozmixujeme mandle, vlašské ořechy, pistácie a piniové oříšky natolik, aby zůstaly ještě sypké. Smícháme s najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou, sezamem, cukrem, skořicí a hřebíčkem. 
- 
                                2Zapékací mísu o hraně asi 25 cm vytřeme máslem. Na její dnou položíme plátek těsta filo a potřeme jej rozehřátým máslem. Celkem tímto způsobem na sebe navrstvíme 8 plátků potřeného těsta. Posypeme částí nápně a opět vytvoříme 3 vrstvy máslem potřeného těsta. Vše stále stejně střídáme, dokud suroviny nespotřebujeme. Končíme 3 plátky těsta, navrch potřenými máslem. 
- 
                                3Připravený pokrm v míse naporcujeme na 25 čtverců o hraně 5 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C zhruba na hodinu. 
- 
                                4Dáme do hrnce 600 g cukru, vodu, med, 3 hřebíčky a 2 pruhy citronové kůry. Za stálého míchání směs zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a bez míchání necháme 15 minut povařit. Poté necháme sirup vychladnout. 
- 
                                5Baklavu polijeme připraveným sirupem a necháme v zapékací misce tak dlouho, dokud se sirup nevsákne. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        