Jablkový štrůdl s perníkem
Suroviny
- 100 g Hrozinky
- 100 g Ořechy vlašské
- 100 g Strouhanka
- 250 g Hera
- 300 g Perník
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Cukr skořicový
- 1 kg Jablka
- 9 polévková lžíce Mléko polotučné
- 12 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 831 kcal
- Sacharidy 125 g
- Tuky 34 g
- Sodík 124 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 31.4 mg
- Draslík 307.7 mg
- Vláknina 8787.5 mg
- Vitamín A 8787.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 6.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do mísy si dáme 300 g hladké mouky, do ní pokrájíme na malé kousky celou Heru, přidáme 9 lžic mléka, promícháme a rukama důkladně vypracujeme hladké těsto, utvoříme z něj váleček, který zabalíme do folie a dáme na na 1 hodinu do chladničky odpočinout. 
- 
                                2Mezitím si omyjeme jablka, která zbavíme jadřinců a jablka nastrouháme nahrubo. Dále si připravíme do misek: nastrouhaný perník, pokrájené vlašské ořechy, strouhanku, cukr, omyté odkapané hrozinky a skořicový cukr. 
- 
                                3Těsto potom na pomoučeném vále rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme tenkou placku. Každou posypeme strouhankou, jablky, ořechy, perníkem, cukrem (3-4 lžíce na jeden štrůdl), skořicovým cukrem a hrozinkami. 
- 
                                4Pak každou placku svineme do závinu. Všechny záviny položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C asi 25 minut dozlatova. 
- 
                                5Upečené štrůdly necháme vychladnout, pak je pokrájíme na porce, posypeme cukrem s vanilkou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        