Křehký závin z lojového těsta s jablky
Suroviny
- 750 g Jablka
 - 30 g Mandle
 - 30 g Cukr moučkový
 - 250 g Hovězí lůj
 - 30 g Rozinky tmavé
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 4 polévková lžíce Mléko plnotučné
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 70 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 252.2 mg
 - Draslík 231.7 mg
 - Vláknina 7296.7 mg
 - Vitamín A 7296.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.9 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lůj utřeme na vále válečkem do zpěnění a odstraníme všechny blanky. Přidáme 4 lžíce mouky a vytvoříme bochníček, který necháme na chladném místě cca 15 minut ztuhnout.
 - 
                                2
Mezitím připravíme těsto. Větší část mouky vysypeme na vál, přidáme sůl, cukr, uděláme důlek, přilijeme mléko, žloutky a vypracujeme jemné těsto. Mírně jej rozválíme, doprostřed dáme bochníček z loje, obalíme ho těstem, vyválíme na obdélník, třikrát přeložíme, znovu vyválíme, složíme a toto ještě dvakrát zopakujeme. Počtvrté těsto rozválíme na 2 stejné obdélníky, jeden přemístíme na suchý plech, poklademe nakrouhanými jablky, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, rozinkami a nasekanými mandlemi. Zakryjeme zbytkem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
 - 
                                3
Horký závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.