Staročeský kapr na černém pivu
Suroviny
- 1200 g Kapr obecný
 - 1 krajíc Chléb konzumní
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 3 ks Hřebíček
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Ořechy lískové
 - 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 4 polévková lžíce Švestky
 - 2 polévková lžíce Džem rybízový
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 4 polévková lžíce Perník
 - 2 polévková lžíce Mandle loupané
 - 2 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 934 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 107 g
 - Sodík 572 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 216 mg
 - Draslík 1437.5 mg
 - Vláknina 10179.1 mg
 - Vitamín A 10179.1 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 61 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple.
 - 
                                3
Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem.
 - 
                                4
Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme.