Tradiční smetanové švédské pečivo
Suroviny
- 40 g Droždí
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Hrozinky
 - 50 g Mandle
 - 60 g Ořechy vlašské
 - 0.5 kávová lžička Sirup cukrový
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Cukr krystal
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 347 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 98.9 mg
 - Draslík 427.3 mg
 - Vláknina 5447.7 mg
 - Vitamín A 5447.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.
 - 
                                2
Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.
 - 
                                3
Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).
 - 
                                5
Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.