Ořechové perníčky nezdobené
Suroviny
- 300 g Mouka žitná bílá
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Vepřové sádlo škvařené
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 10 g Soda jedlá
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Cukr moučkový
 - 80 ml Mléko plnotučné
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 7 polévková lžíce Med včelí
 - 3 polévková lžíce Koření perníkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
 - Sacharidy 103 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 307 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 110.9 mg
 - Draslík 83.1 mg
 - Vláknina 9046 mg
 - Vitamín A 9046 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 62.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrůlku rozpustíme sádlo s máslem, odstavíme a do teplé směsi přidáme med, vejce a trochu mléka (asi polovinu sklenky.) Vše metličkou prošleháme, aby se suroviny dobře spojily.
 - 
                                2
V míse smícháme mouku s cukrem, mletými ořechy, kořením a jedlou sodou. Přilijeme tekutou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce.
 - 
                                3
Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj menší tvary perníčků.
 - 
                                4
Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut (podle velikosti perníčků.)
 - 
                                5
Upečené, ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Jsou brzy měkké a chutné, nezdobí se polevou.