Cheesecake s křupavými mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 196 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 159.9 mg
 - Draslík 127.2 mg
 - Vláknina 500 mg
 - Vitamín A 500 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na suché pánvi dozlatova opražíme mandlové lupínky. Pečlivě je hlídáme, abychom je nespálili. Nasypeme do mísy a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Máslem vytřenou otevírací dortovou formu o průměru 23 cm, vyloženou pečicím papírem, potřeme změklým máslem ( 30 g )a posypeme zcela vychladlými mandlovými lupínky. Formou trochu potřásáme, aby se mandle do másla přichytily.
 - 
                                3
Předehřejeme troubu na 170 °C.
 - 
                                4
Prošleháme ve velké míse smetanový sýr a ricottu, pak přidáme vejce, kondenzované mléko, mandlovou příchuť, mandlové máslo a znovu šleháme dohladka. Připravenou náplň naneseme naneseme do formy na mandlové lupínky, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut.
 - 
                                5
Během pečení připravíme vrchní vrstvu. Rozehřejeme 80 g másla v rendlíku. Na malé kousky nakrájíme zlatý marcipán ( může být i bílý ) a smícháme je s rozdrcenými sušenkami Amaretti. Vzniklou směs přelijeme teplým rozehřátým máslem a důkladně promícháme, nejraději rukama, sušenky s marcipánem by se měly spojit do malých hrudek.
 - 
                                6
Po dopečení by měl být povrch dezertu zlatohnědý a uprostřed trochu měkký. Zlehka ho posypeme hrudkami marcipánu s drobečky sušenek. Při tom by měl být cheesecake stále v troubě, musíme být opatrní, abychom se nespálili. Pokračujeme v pečení ještě asi 15 minut, dokud marcipán nezkaramelizuje a drobečky nejsou křupavé. Po dopečení vyjmeme z trouby a nožem s kulatou špičkou dezert uvolníme od ráfku, aby nepopraskal. Počkáme až cheesecake vychladne a pak uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky, ideálně však přes noc do chladničky.