Lanýže s lískovými oříšky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1303 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 86 g
 - Sodík 17 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 320.9 mg
 - Vláknina 11990 mg
 - Vitamín A 11990 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 6.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Najemno nakrájíme asi 130 gramů pražených lískových oříšků a zbývajících asi dvacet oříšků ponecháme v celku.
 - 
                                2
Nahrubo rozmixujeme oplatky plněné čokoládovým krémem, nebo je můžeme uzavřené v plastovém sáčku rozdrtit válečkem. Oplatkovou drť vsypeme do mísy a promícháme s čokoládovo-lískooříškovou pomazánkou. Na hmotu přitiskneme potravinářskou folii a hmotu na zhruba dvě hodiny uložíme do chladničky tak, aby byla pevná na tvarování kopečků. Pomocí porcovačky - dávkovacích kleští o průměru 2,5 cm tvoříme z hmoty kuličky, do každé kuličky vtlačíme celý lískový oříšek a rukama kuličku dokonale zakulatíme. Takto vyrobíme dvacet kuliček. Naskládáme je na pečicí papír, obalíme v nakrájených lískových oříšcích, poválíme je v dlaních, abychom oříšky zatlačili do hmoty a uložíme je do chladničky. Když ztuhnou, měly by být velmi pevné.
 - 
                                3
Pomocí vhodného nástroje jednotlivé bonbony namáčíme v rozehřáté temperované čokoládě a dokud je čokoláda ještě vlhká, posypeme kuličky lískovými oříšky, které nám zbyly z předchozího kroku. Bonbony necháme zcela ztuhnout, pak je uložíme a uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě. V chladničce nám vydrží až dva týdny. Po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, počkáme až dojdou do pokojové teploty.