Biryani s kešu
Suroviny
- 250 g Brambory rané
- 225 g Hrášek
- 100 g Ořechy Kešu
- 10 g Zázvor mletý
- 65 g Kari pasta
- 500 g Rýže Basmati
- 250 g Řecký jogurt
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Květák
- 6 ks Kardamom
- 3 ks Anýz celý
- 2 ks Skořice celá
- 2 špetka Šafrán
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 15 g
- Sodík 156 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 4.7 mg
- Draslík 973 mg
- Vláknina 39561.2 mg
- Vitamín A 39561.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži vaříme podle návodu.
-
2
Brambory nakrájíme na kostičky. Květák rozebereme na růžičky.
-
3
Cibuli rozkrojíme na půlky a nakrájíme na plátky. Smažíme je 8 minut, poté přidáme zázvor a další dvě minuty smažíme. Vmícháme kari pastu a celá koření a po minutě i brambory a květák. Zalijeme vodou a 7 minut dusíme.
-
4
Vmícháme jogurt, sůl a hrášek.
-
5
Šafrán smícháme se 3 lžícemi horké vody (například z rýže) a dobře promícháme. Toto přidáme ke slité rýži a dobře promícháme.
-
6
Kešu opečeme nasucho v pánvi.
-
7
Do pekáčku dáme šafránovou rýži, na to kari směs, kešu a pečeme 45 minut na 180 °C.
-
8
Podáváme posypané koriandrem.