Krémový koláč s kokosem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 140 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 105 g Máslo čerstvé
  • 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 140 g Cukr moučkový
  • 625 ml Mléko plnotučné
  • 65 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 632 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 44 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 166.7 mg
  • Draslík 11.4 mg
  • Vláknina 12436.7 mg
  • Vitamín A 12436.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 666.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a sedmdesáti pěti gramů změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 2

    Předehřejeme troubu na 220 °C.

  • 3

    Na pomoučeném vále z těsta (část dáme stranou na dva proužky, které spleteme a uděláme z nich ozdobný okraj) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. Pomažeme okraj vodou a přitiskneme k němu upletené proužky. Dno koláče propícháme vidličkou, položíme na něj pergamenový papír, poklademe fazolemi a pečeme v předehřáté troubě asi dvanáct minut. Poté papír a fazole odstraníme a pečeme ještě asi dvanáct minut. Koláč necháme vychladnout.

  • 4

    Asi šedesát gramů kokosové moučky rozprostřeme na plech a v troubě pečeme do růžova za občasného míchání.

  • 5

    V míse rozšleháme žloutky s vejci a šlehačkou. Směs vlijeme do rendlíku, přidáme cukr, vanilkový cukr a maizenu, řádně rozšleháme. Zahříváme na mírném plameni za stálého míchání asi dvě minuty, vmícháme na kousky nakrájených čtyřicet pět gramů másla a neopražený kokos. Hmotu vlijeme na upečené těsto a necháme zchladnout. Poté posypeme upraženým kokosem.

Komentáře k receptu