Ořechový závin s máslovým krémem a citronovou polevou
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 125 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 g Ořechy vlašské
- 30 g Ořechy vlašské
- 50 g Ořechy vlašské
- 110 g Cukr moučkový
- 140 g Cukr moučkový
- 125 g Cukr moučkový
- 50 g Piškoty dětské
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 7 ks Vaječný bílek slepičí
- 7 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 927 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 53 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 600.9 mg
- Draslík 270.3 mg
- Vláknina 4219.6 mg
- Vitamín A 4219.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Vlašské ořechy nastrouháme, promícháme s vajíčkem a utlučeme v hmoždíři. V míse třeme cca 30 minut prosátý cukr, žloutky a vanilku. Poté postupně přimícháme ořechy a opět třeme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty. 
- 
                                2Plech vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme na něj těsto. V rozpálené troubě upečeme dozlatova. 
- 
                                3Ještě horké těsto i s papírem zatočíme do závinu, necháme vychladnout. 
- 
                                4Připravíme krém. Máslo utřeme, přidáme cukr, vanilku, nastrouhané a vodou navlhčené ořechy, které utlučeme na kaši a krém dobře promícháme. 
- 
                                5Poté papír odstraníme, studenou plochu potřeme citronovou polevou a posypeme sekanými ořechy. 
- 
                                6Citronovou polevu připravíme tak, že v míse třeme cukr s vroucí vodou a citronovou šťávou do zhoustnutí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        