Makový koláč s cukrovou polevou
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 100 g Strouhanka
- 50 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Cukr krupice
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Mák mletý
- 100 g Ořechy vlašské
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Cukr krupice
- 8 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 972 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 64 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 370.3 mg
- Draslík 653.5 mg
- Vláknina 16462 mg
- Vitamín A 16462 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Měkké máslo nakrájíme na kousky, dáme do misky, přisypeme moučkový a vanilkový cukr a dobře vyšleháme, přidáme žloutky, mák, pomleté ořechy, strouhanku s kypřícím práškem a vše promícháme. Z bílku a cukru krupice vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do máslové směsi. 
- 
                                2Plech vymažeme 10 g másla, posypeme hrubou moukou, vylijeme připravené těsto, plech vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, polijeme cukrovou polevou, necháme v lednici zatuhnout a nakrájíme na úhledné čtverce, které aranžujeme na dezertní talíře. 
- 
                                3Cukrová poleva: Cukr, vodu a rozehřátý tuk dáme do misky a třeme tak dlouho dokud poleva nezhoustne. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        