Brusinkový krém
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 30 g Křen nakládaný
 - 200 g Anglická slanina
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 1 g Paprika mletá sladká
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 50 g Pórek
 - 50 g Mrkev kořen
 - 500 g Rajčata
 - 1 g Sůl
 - 1 g Tymián sušený
 - 100 g Kompot brusinkový
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 400 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Víno bílé
 - 200 ml Vývar z hovězích kostí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 l Vývar zeleninový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 703 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 2651 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 29.6 mg
 - Draslík 969 mg
 - Vláknina 14672.7 mg
 - Vitamín A 14672.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.8 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brusinkový kompot rozmícháme s hovězím vývarem, poté krátce povaříme. K brusninkám i vývaru přidáme víno a křen. Vše zamícháme, opět přivedeme k varu. Celou směs vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec vše promícháme s omáčkou z rajčat se slaninou, kterou připravíme podle níže uvedeného stejnojmenného receptu. Vše ještě prohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Tuto omáčku podáváme k pečenému říčnímu okounovi.
 - 
                                3
Omáčka z rajčat se slaninou:
 - 
                                4
Na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, vsypeme rajčata, zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
 - 
                                5
Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
 - 
                                6
Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Jíšku nyní připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.