Pikantní telecí bujon s hruškami
Suroviny
- 600 g Hrušky
 - 100 g Cibule
 - 200 g Anglická slanina
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno portské
 - 1 polévková lžíce Fenykl obecný
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 856 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 212 g
 - Sodík 992 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 277 mg
 - Draslík 1675.9 mg
 - Vláknina 32720.2 mg
 - Vitamín A 32720.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 145.6 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé, ale tvrdé hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Pak je nakrájíme na plátky, dáme do mísy a pokapeme citronem.
 - 
                                2
Fenyklovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou jarní cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na kostičky, které pak v hrnci vysmažíme, dáme na ně cibuli a pokrájené hrušky. Vše promícháme a krátce podusíme.
 - 
                                3
Zalijeme 800 dl telecího bujonu, přilijeme 2 dl bílého portského vína a bujon povaříme 5-6 minut.
 - 
                                4
Polévku podáváme posypanou fenyklovou natí.
 - 
                                5
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.