Jelení plátky s ovocnou omáčkou s houbami
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 600 g Houby čerstvé
 - 120 g Lesní plody - mražené
 - 850 g Jelení maso
 - 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 ml Víno červené
 - 50 ml Olej rostlinný
 - 50 ml Martell cognac
 - 15 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Koření Zvěřina
 - 1 kávová lžička Houbové koření
 - 2 ks Hřebíček
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 873 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 330 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 265.1 mg
 - Draslík 1450.2 mg
 - Vláknina 11867.8 mg
 - Vitamín A 11867.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso z jeleního hřbetu nakrájíme na plátky, naklepeme, posypeme solí a divokým kořením, zakapeme slunečnicovým olejem, koňakem a pod fólií necháme v chladničce alespoň 3 hodiny marinovat.
 - 
                                2
Houby očistíme a hrubě nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky, petrželovou nať usekáme nahrubo. Lesní ovoce opereme a necháme okapat.
 - 
                                3
Na másle zpěníme cibuli, přidáme houby, sůl, houbové koření a zhruba 40 minut na mírném plameni vaříme, až odvaříme všechnu vodu z hub. Dušené houby zalijeme smetanou a vaříme, až omáčka zhoustne. Nakonec vmícháme petrželovou nať.
 - 
                                4
V mezičase v rendlíku uvaříme omáčku z lesního ovoce, které zasypeme vanilkovým cukrem, skořicí, přidáme hřebíček a na mírném plameni necháme rozvařit. Poté je propasírujeme, zalijeme vínem a vaříme, až omáčka zhoustne.
 - 
                                5
Jelení plátky zprudka smažíme na oleji zhruba 8 minut po obou stranách.
 - 
                                6
Maso podáváme s houbami, přelité ovocnou omáčkou.