Křehký dýňový koláč s nektarinkami
Suroviny
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 400 g Nektarinka
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr třtinový
 - 100 g Cukr krupice
 - 250 g Dýně sterilovaná
 - 1 kávová lžička Solamyl
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Hřebíček mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 2 polévková lžíce Ořechy Kešu
 - 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 282 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 94 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 105.5 mg
 - Draslík 170.1 mg
 - Vláknina 3956 mg
 - Vitamín A 3956 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve rychle vypracujeme těsto z mouky, cukru krupice, másla, žloutku a 1 vejce. Zabalené ve fólii necháme chladit v lednici cca 1hodinu.
 - 
                                2
Mezitím vymažeme koláčovou formu.
 - 
                                3
Kousky dýňe necháme na sítu okapat. Nektarinky spaříme vroucí vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme je s dýní.
 - 
                                4
Trubu předehřejeme na 200C.
 - 
                                5
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát, kterým vyložíme formu a okraje zvýšíme o cca 3cm.
 - 
                                6
Zbylé vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, hnědý cukr, nasekané kešu, smetanu a koření smícháme a ušleháme krém. Vmícháme rozmixovanou dýni a škrobovou moučku a na závěr sníh z bílků.
 - 
                                7
Hmotu nalijeme na těsto a pečeme na středním roštu cca 50min.
 - 
                                8
Hotový koláč dozdobíme půlenými vlašskými ořechy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.