Pomalu pečené velikonoční jehněčí s citronem a olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1132 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 813 mg
 - Bílkoviny 81 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 275 mg
 - Draslík 2036 mg
 - Vláknina 15215 mg
 - Vitamín A 15215 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek rozebereme na stroužky – polovinu stroužků necháme neoloupané, druhou polovinu oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Citrony nakrájíme na čtvrtiny.
 - 
                                3
Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (či osminy – podle velikosti).
 - 
                                4
Do pekáčku dáme neoloupané stroužky česneku, tři bobkové listy a čtvrtky z citronu. Zalijeme 200 ml vody.
 - 
                                5
Na to posadíme jehněčí kýtu a potřeme ji olivovým olejem. Osolíme, opepříme. V kůži jehněčího masa prořízneme malé otvory, kterými protáhneme zbylé bobkové listy a oloupaný česnek nakrájený na plátky.
 - 
                                6
Kýtu ještě posypeme skořicí a zakryjme. Pečeme 30 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 4 hodiny (na posledních 30 minut odkryjeme).
 - 
                                7
Po hodině pečení přidáme do trouby brambory smíchané s olivovým olejem a okořeněné.
 - 
                                8
Po upečení zabalíme kýtu na 30 minut do alobalu a necháme odpočívat. Zkontrolujeme, zda jsou brambory upečené.
 - 
                                9
Olivy přepůlíme a svaříme je s vínem.
 - 
                                10
Jehněčí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami a olivami, přelité šťávou (kterou můžeme zredukovat).