Humří terina se pstruhy
Suroviny
- 300 g Humr
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 8 ks Humr
 - 2 špetka Pepř cayenský
 - 2.5 dl Zakysaná smetana
 - 1.5 kg Pstruh
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 0.75 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3564 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 10142 mg
 - Bílkoviny 661 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 3293.9 mg
 - Draslík 9974.7 mg
 - Vláknina 578.9 mg
 - Vitamín A 578.9 mg
 - Vitamín B6 2.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.2 mg
 - Vitamín E 47.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z očištěných a omytých pstruhů s růžovým masem si připravíme filety bez kostí, které osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem,
 - 
                                2
pokapeme citronovou šťávou a odložíme na talíř.
 - 
                                3
Do velkého hrnce si dáme vodu a když se vaří, ponoříme do ní humry (scampi), necháme ve vodě asi minutu, humry vytáhneme, necháme zchladit. Odstraníme krunýře, vybereme maso a rozmixujeme je se smetanou a vejci. Pak humří paštiku dáme do mísy, přidáme sůl, cayenský pepř a citronovou šťávu podle chuti a vše dobře promícháme.
 - 
                                4
Nádobu na terinu vymažeme olejem a celou obložíme plátky pstruha (kromě dvou) tak, aby se kůží dotýkaly nádoby a konce z každé strany přečnívaly přes okraj nádoby. Pak formu naplníme humří paštikou, konce plátků přehneme dovnitř a navrch položíme dva plátky pstruha s kůží navrch. Formu zakryjeme alobalem a nádobu ponoříme do pekáče s vroucí vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Terinu pečeme přibližně 1 hodinu při 175 °C. Upečenou necháme vychladnout a pak ji odložíme do chladničky minimálně na 10 hodin.
 - 
                                5
Druhý den terinu vyklopíme na mísu, opatrně odstraníme kůži ze pstruhů, nakrájíme ji na porce, které zatím nedáváme na talíře.
 - 
                                6
Čerstvé humry uvolníme z krunýřů, necháme jim ocas a uděláme do každého podélně zářez. Krátce je z každé strany opečeme v pánvi na olivovém oleji s bylinkovým máslem. Opékáme je přibližně 3 minuty.
 - 
                                7
Opečeného humra položíme na pokrájenou humří terinu a servírujeme s plátky chemicky neošetřeného citronu.