Pomerančový kachní bujon s masem
Suroviny
- 200 g Kachní prsa
 - 150 g Rýže dušená
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Játra kuřecí
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Kachní stehna
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 dl Víno červené
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1746 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 296 g
 - Sodík 716 mg
 - Bílkoviny 93 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 347.9 mg
 - Draslík 1099.8 mg
 - Vláknina 16375.2 mg
 - Vitamín A 16375.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 97.1 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
2 kusy prsních řízků a 2 kachní stehna bez kůže omyjeme a vložíme do 1 litru kachního bujonu a vaříme je při mírné teplotě 20 minut.
 - 
                                2
Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nakrájíme na tenké nudličky a šťávu vymačkáme.
 - 
                                3
Do polévky přimícháme 2 lžíce pomerančové marmelády a pomerančovou kůru. Uvařené maso vyjmeme z polévky, nakrájíme je na hranolky a vrátíme zpět.
 - 
                                4
Přilijeme 1 dl červeného vína, dochutíme solí, pepřem a zamícháme uvařenou rýži. Vaříme minutu, pak přidáme 1-2 lžíce pomerančové šťávy, promícháme a podáváme. Bujon z kachny [29086]:
 - 
                                5
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
 - 
                                6
Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                7
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                8
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                9
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                10
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.