Křehký koláč se sýrovým krémem
Suroviny
- 50 g Čokoláda hořká
 - 250 g Jahody zahradní
 - 200 g Kiwi
 - 120 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 120 g Cukr krupice
 - 50 g Hera
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 g Máslo tradiční
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.3 dl Mléko plnotučné
 - 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 594 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 81 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 231.7 mg
 - Draslík 253.9 mg
 - Vláknina 5150.3 mg
 - Vitamín A 5150.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 239.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si připravíme krém: do mísy nasypeme cukr, přidáme žloutky, a kukuřičný škrob Maizenu.
 - 
                                2
Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny. Za stálého míchání krém necháme vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme sýr lučinu, ještě vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu.
 - 
                                3
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
 - 
                                4
Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky s 1 špetkou soli a 60 g másla a 50 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto s tukem nahrubo promícháme. Zvlášť ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                5
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                6
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.
 - 
                                7
Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
 - 
                                8
Omyjeme jahody a necháme je okapat. Oloupeme kiwi a nakrájíme je na plátky. Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho, posypeme nastrouhanou bílou čokoládou, ozdobíme jahodami, kiwi a servírujeme.