Vánoční drážďanská štola
Suroviny
- 100 g Mandle
 - 300 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 150 g Cukr krupice
 - 70 g Droždí
 - 100 g Cukr moučkový
 - 500 g Brusinky sušené
 - 100 ml Rum
 - 0.5 kávová lžička Kardamom
 - 1 špetka Sůl
 - 0.25 l Mléko polotučné
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
 - Sacharidy 105 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 230 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 42.1 mg
 - Draslík 249.1 mg
 - Vláknina 7575.7 mg
 - Vitamín A 7575.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
 - 
                                2
Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.
 - 
                                3
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.
 - 
                                4
Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.