Kvašený ostružinový sirup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
 - Sacharidy 113 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 2 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 113 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 218 mg
 - Vláknina 14133.3 mg
 - Vitamín A 14133.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře zralé ostružiny přebereme, očistíme, rozmačkáme a vložíme do větší sklenice. Při pokojové teplotě necháme 2 dny kvasit. Mezitím několikrát promícháme.
 - 
                                2
Poté ovoce prolisujeme a směs necháme stát, až se usadí kal. Přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Cukr nasypeme do kastrolu, zalijeme trochou získané šťávy a mícháme, dokud se nerozpustí. Vlijeme zbylou šťávu, přisypeme kyselinu citronovou a na prudkém ohni přivedeme k varu. Pěnu vytvořenou na povrchu sebereme, odstavíme a znovu přecedíme přes plátno.
 - 
                                3
Sirup rozdělíme do ohřátých lahví, důkladně uzavřeme a uložíme na temném a studeném místě.