Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní
Suroviny
- 500 g Borůvky
- 135 g Máslo čerstvé
- 260 g Mouka pšeničná hladká
- 125 g Krupice pšeničná
- 30 g Rozinky
- 500 ml Mléko plnotučné
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Rum
- 6 polévková lžíce Hrách
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 25 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 158 mg
- Draslík 154 mg
- Vláknina 4022 mg
- Vitamín A 4022 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 542.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vytřeme 10 g másla. Borůvky opláchneme a necháme okapat.
-
2
Těsto připravíme smícháním všech surovin, utvoříme bochánek a ve fólii ho necháme v chladničce asi 20 minut odpočinout.
-
3
Poté těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy (utvoříme okraje). Zakryjeme pečicím papírem, zatížíme sušeným hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Z upečeného koláče odstraníme hrách i papír.
-
4
Náplň připravíme svařením mléka v hrnci, do kterého vsypeme za stálého míchání cukr s krupicí. Vaříme na mírném plameni a mícháme ode dna. Přimícháme žloutky (z bílků ušleháme pevný sníh) a zbylé suroviny. Sníh opatrně vmícháme do chladnoucí kaše. Na závěr přidáme okapané borůvky.
-
5
Směs narovnáme do předpečeného koláče, uhladíme a pečeme zhruba 20 minut.
-
6
Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.