Borůvkový jahelník z Podkrkonoší
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 112 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 58.8 mg
 - Draslík 97.8 mg
 - Vláknina 8500 mg
 - Vitamín A 8500 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1274.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly spaříme, aby nebyly hořké, tzn.: přelijeme je 3x vroucí vodou. Jáhly nasypeme do rendlíku, mezitím si uvaříme konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž - celkem tedy 3x. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, uvedeme do varu, osolíme a vaříme doměkka 30-35 minut.
 - 
                                2
Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, potřeme ji borůvkovou marmeládou (nebo povidly), na ně rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme smetanou a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
 - 
                                3
Upečený borůvkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.