Kvašený borůvkový sirup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 769 kcal
 - Sacharidy 197 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 6 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 197 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 387.5 mg
 - Vláknina 24000 mg
 - Vitamín A 24000 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.5 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Borůvky přebereme, očistíme, otrháme stopky a na sítu důkladně propláchneme vodou. Vylisujeme a vzniklou šťávu necháme 2 dny zvolna kvasit. Poté scedíme přes plátno nebo stáčíme gumovou hadičkou. Přelijeme do kastrolu a zprudka zahřejeme.
 - 
                                2
Za stálého míchání postupně přisypeme cukr a jakmile se rozpustí, přidáme kyselinu citronovou. Odstraníme z povrchu pěnu a šťávu necháme projít varem.
 - 
                                3
Rozdělíme do vyhřátých lahví a převážeme pergamenem nebo dvojitým celofánem. Naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme 30 minut.
 - 
                                4
Po vychladnutí uložíme a uchováme na temném a studeném místě.