Zavařenina s celými jahodami na francouzský způsob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 121 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 30.5 mg
 - Vláknina 818.7 mg
 - Vitamín A 818.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Malé jahody důkladně omyjeme a necháme okapat, větší plodyy přepůlíme. Jahody (zbavené stopek a kalichů) smícháme s cukrem, citronovou šťávou a necháme odležet nejméně 12 hodin. Poté směs přivedeme k varu, jakmile vzkypí, odstavíme z ohně.
 - 
                                2
Přelijeme do misky, ochladíme a necháme odležet dalších 12 hodin.
 - 
                                3
Odleželou směs přelijeme přes síto do hrnce a necháme odkapat. Jahodový sirup přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 7 - 10 minut, teplota by měla dosáhnout 106°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky.
 - 
                                4
Do jahodového sirupu přidáme částečně kandované bobule jahod, na mírném ohni asi 5 minut vaříme, provedeme želírovací zkoušku (krátce před uplynutím doby vaření vyjmeme z vroucí zavařeniny vařečku a necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak ji necháme povařit ještě 1 - 2 minuty), abychom zjistili, zda je džem již hotový. Citronovou verbenu opláchneme, otřepeme vodu, nastrháme lístky, nasekáme je nahrubo a přidáme do hotového džemu, poté plníme skleničky.