Vlámský jahodový koláč
Suroviny
- 500 g Jahody zahradní
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 25 g Cukr krupice
 - 80 g Cukr krupice
 - 500 g Mascarpone
 - 75 g Ovesné vločky
 - 50 g Ovesné vločky
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Máta
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 32 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 98.8 mg
 - Draslík 115.1 mg
 - Vláknina 4591.8 mg
 - Vitamín A 4591.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve smícháme mouku a ovesné vločky, doprostřed uděláme důlek, nasypeme cukr, žloutek, špetku soli a přidáme 3lžíce studené vody. Kolem rozložíme vločky vychlazeného másla, těsto prosekáme nožem a utvoříme tak drobenku. Poté rukama vypracujeme soudržné těsto a zabalené do fólie necháme cca 1hodinu chladit v lednici.
 - 
                                2
Na pomoučené vále vyválíme těsto na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Utvoříme cca 2cm vysoké okraje. Propíchneme vidličkou a pečeme cca 20min.
 - 
                                3
Korpus necháme vychladnout.
 - 
                                4
Mátu omyjeme, necháme okapat a otrhané lístky nakrájíme na nudličky. Smícháme s mascarpone a vanilkovým cukrem. Vzniklý krém naneseme na korpus a poklademe jahodami nakrájenými na plátky nebo na poloviny.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejem máslo s cukrem, necháme na něm zkaramelizovat ovesné vločky a dozdobíme jimi koláč.