Jablková polévka s pikantní klobásou
Suroviny
- 125 g Paprika červená
 - 125 g Paprika žlutá
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 100 g Klobása Dunajská
 - 500 g Jablka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 125 g
 - Sodík 458 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 142 mg
 - Draslík 1577.2 mg
 - Vláknina 18825.8 mg
 - Vitamín A 18825.8 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 189.3 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na tenké dílky. Omyté červené a žluté papriky zbavené jádřinců pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci si rozpálíme máslo a jablka, cibuli s paprikou krátce orestujeme a pak pod pokličkou dusíme (za občasného promíchání) přibližně 10 minut.
 - 
                                3
Přilijeme 1 litr hovězího vývaru (bez masa), přidáme pikantní maďarskou klobásu pokrájenou na kolečka a polévku povaříme 8–10 minut a podáváme.
 - 
                                4
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.