Salát s bramborami a jablky
Suroviny
- 750 g Brambory
 - 220 g Jablka
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 15 g Pažitka
 - 150 g Celer řapíkatý
 - 100 g Cibule červená
 - 120 ml Majonéza
 - 0.75 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.75 kávová lžička Sůl
 - 0.75 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Provensálské koření
 - 0.75 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.75 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 4.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 240 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 600 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 639.6 mg
 - Vláknina 9979.3 mg
 - Vitamín A 9979.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
 - 
                                2
Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":
 - 
                                3
Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
 - 
                                4
Brambory oloupeme a dáme do velkého hrnce vroucí osolené vody a vaříme je 10-15 minut nebo doměkka. Slijeme, necháme trochu prochladnout a nakrájíme na kousky.
 - 
                                5
Brambory dáme do velké salátové mísy, přidáme zálivku vinaigrette a promícháme v ní vlažné brambory. Vmícháme nakrájený celer, cibuli a jablka a promícháme, aby byly všechny přísady ochuceny zálivkou, pak osolíme a opepříme. Zakryjeme a dáme do chladna nejméně na 1 hodinu.
 - 
                                6
Lehce vmícháme majonézu, ochutnáme, posypeme pažitkou a ihned podáváme.