Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem
Suroviny
- 350 g Brambory
 - 300 g Jablka
 - 150 g Pastinák
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 170 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 104 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 42.6 mg
 - Draslík 347.4 mg
 - Vláknina 8260 mg
 - Vitamín A 8260 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
 - 
                                2
Nahrubo strouháme i oloupaný pastinák. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na jemno, stejně tak rozsekáme šalvěj. Polovinu šalvěje odložíme stranou. Vejce rozšleháme.
 - 
                                3
Ve větší misce smícháme brambory, pastinák, cibuli, vejce, strouhanku a koření. Směs přikryjeme a necháme 20 minut v chladu odležet.
 - 
                                4
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky.
 - 
                                5
Kostičky jablek, citronovou šťávu, cukr (případně med) dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 lžíce vody, dovedeme na ohni k varu, přiklopíme pokličkou a vaříme 8 až 10 minut, kdy ze směsi vznikne husté pyré. Poté hrnec odstavíme a pyré ještě minutu mícháme, dokud není nadýchané. Během míchání přidáme zbylou šalvěj a smetanu.
 - 
                                6
Pudinkové misky vytřeme olivovým olejem, dáme do nich bramborovou směs, povrch potřeme olejem, pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 15 minut. Znovu potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut, dokud směs nezhnědne.
 - 
                                7
Podáváme vyklopené na talířky a přelité jablečným pyré.