Želé z jablek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 44 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 1 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 32.9 mg
 - Vláknina 1127.1 mg
 - Vitamín A 1127.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá jablka rozkrájíme na osminy, jádřince nevykrajujeme, ale stopky odstraníme. K získání co nejvíce jablečné šťávy použijeme odšťavňovač, podle návodu výrobce a 45 minut odšťavňujeme. Nemáme-li odšťavňovač, nakrájená jablka, citronovou šťávu a vodu přivedeme k varu na slabém plameni a 30 minut vaříme. Rozvařená jablka nalijeme do síta na těstoviny s vlhkou utěrkou a necháme šťávu vykapat do hrnce nebo mísy. Více šťávy dostaneme, pokud utěrku nad hrnec nebo mísu zavěsíme. Chceme-li čiré želé, odkapanou šťávu necháme přes noc usadit a ráno opatrně slijeme, aby usazenina zůstala na dně.
 - 
                                2
Z odkapané šťávy odměříme 1,5 l, vmícháme želírovací cukr 3+1 a za neustálého míchání vaříme 4 minuty. Uděláme želírovací zkoušku a dopadne-li dobře, želé plníme do sklenic se šroubovacími vičky.