Mrkvovo-jablečný salát s křupavým tofu
Suroviny
- 500 g Mrkev kořen
 - 200 g Sýr sójový - Tofu
 - 20 g Zázvor celý
 - 100 ml Omáčka sójová
 - 2 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.5 kávová lžička Koření pěti vůní
 - 1 kávová lžička Wasabi pasta
 - 3 ks Jablka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 1 polévková lžíce Sirup javorový
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 6 polévková lžíce Olej řepkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 281 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 42 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 155.2 mg
 - Vláknina 11664.5 mg
 - Vitamín A 11664.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava dresinku: Oloupaný zázvor najemno nastrouháme. Jablečný ocet, třtinový cukr, wasabi, sezamový olej, řepkový olej a 2 lžíce vody prošleháme metličkou. Nalijeme na zázvor, promícháme a dochutíme kořením, solí a pepřem.
 - 
                                2
Osušené tofu nakrájíme na plátky, které necháme asi 20 minut marinovat ve směsi sójové omáčky a javorového sirupu. Plátky během marinování jednou obrátíme.
 - 
                                3
Nasucho v pánvi orestujeme sezam, vsypeme do misky a necháme vychladnout.
 - 
                                4
Z očištěné mrkve a omytých jablek nakrájíme škrabkou dlouhé proužky, které v míse promícháme a zakapeme citronovou šťávou.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejeme sezamový olej a marinované plátky tofu na něm po všech stranách opečeme. Vyjmeme na papírovou utěrku.
 - 
                                6
Mrkvovo-jablečný salát v míse smícháme s dresinkem. Upravíme na talíře spolu s plátky tofu. Salát podáváme posypaný sezamem.