Drobenkový koláč se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr krystal
  • 50 g Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Švestky
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 574 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 62 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 82.3 mg
  • Draslík 212.8 mg
  • Vláknina 4625.3 mg
  • Vitamín A 4625.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, lžíci citronové kůry, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.

  • 5

    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.

  • 6

    Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, skořicový cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.

  • 7

    Na náplň omyjeme a osušíme masité švestky, rozkrájíme je a vypeckujeme. Dáme je do mísy, přidáme 250 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce rumu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme a švestky rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

  • 8

    Upečený koláč podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu