Jehněčí kotlety na kari s ovocem
Suroviny
- 180 g Cibule
 - 300 g Rýže dušená
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 ks Skořice celá
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 dl Voda pitná
 - 1 dl Zakysaná smetana
 - 1 kg Jehněčí kotlety
 - 3 polévková lžíce Meruňky
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Švestky
 - 1.5 polévková lžíce Kari koření
 - 1.5 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 313 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 118.7 mg
 - Draslík 645.7 mg
 - Vláknina 6548.3 mg
 - Vitamín A 6548.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z jehněčí kotlety odstraníme tučné části, žilky a blanky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na 6 porcí i s kostí. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme s 0.5 lžičkou soli. Maso potřeme utřeným česnekem.
 - 
                                2
V teflonové pánvi si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli, a poté ji osmažíme dozlatova. Vyjmeme ji z omastku a na zbylém oleji zprudka orestujeme z každé strany porce masa. Restujeme dozlatova po 1 minutě z každé strany. Maso vyjmeme, posypeme ho solí, čerstvě pomletým pepřem a omastek z pánve odstraníme.
 - 
                                3
Do většího hrnce se silným dnem dáme 1.5 lžíce kari koření a 0.5 lžičky mletého zázvoru. Za stálého míchání se nám asi po 30 sekundách uvolní vůně - nesmí se pálit, přilijeme opatrně 4 dl horké vody a promícháme.
 - 
                                4
Maso s cibulí vložíme do vody. Hrnec zakryjeme a při mírné teplotě vaříme 1 hodinu. Potom přidáme třtinový cukr, polovinu celé skořice, omyté sušené švestky, meruňky a hrozinky a vaříme přibližně 35-40 minut.
 - 
                                5
Měkké maso vyjmeme, do omáčky přimícháme zakysanou smetanu, podle chuti ji můžeme dosolit. K jehněčímu masu s ovocem podáváme jako přílohu dušenou rýží.